Adolfslunds Gård

Företaget startades 2018 då Mari Holmfridsson beslutade sig för att bland annat återuppta utövandet av  det kunskapsarv hon fått efter sin mor Inger Holmfridsson var född i Fristad, Storuman och bosatt i Forsmark i samma kommun.

Mari som är barnfödd och uppvuxen i Västerbottens läns inland hade tidigare flyttat ner till Skåne och arbetat inom teknikindustri på Partnertech Vellinge samt arbetar på ett dataföretag: Datasmeden i Vellinge.
Hon har  högskoleutbildning som logistiker, samt gått kurser i webbdesign m.m.

Då hon nu skaffat en liten gård i Storuman där hon vill spendera mer tid startades företaget och i dag tillverkar hon produkter för egen del samt samarbetar med Lisbeth Markusson på Damask.

Inger Holmfridsson

Ägnade större delen av sitt vuxna liv åt att utöva och bevara gammal kunskap om bland annat rotslöjd och tennbroderier.

Hennes intresse för hantverk började när hennes far Arne Lindström berättat att han som liten brukade tillverka ostkorgar i björkrot.  Hon lärde sig grunderna och gick senare kurser i rotslöjd och tennbroderier då hon hade samiskt påbrå efter sin far. Hon lärde sig även en massa olika hantverk av sin mor Stina, född Isaksson som var mycket duktig på att väva, knyta makramé och mycket annat.

Inger lärde sina två döttrar Siv och Mari hantverken och senare i livet höll hon kurser för att sprida kunskaperna så mycket som möjligt. Mest känd blev hon nog för sina arbeten i rotbindning då hon verkligen var duktig på detta.
Det bör till och med finnas rotsmycken i kungahuset då Umeås Husmodersförening gett både Drottning Silvia och Prinsessan Lilian broscher som Inger bundit i björkrot.

Båda döttrarna har fortsatt med hantverk på fritiden och i dag kan man köpa alster från båda två. Allt från sömnad, smycken med tennbroderier, till vävda mattor.